Ye#21 Tavuk Etkinliginin ev sahibesi sevgili Emel`e tesekkür ediyoruz...
Etkinlik icin kendisine buradan ulasabilirsiniz.
GÜRCÜ YAHNISI
MALZEMELER:
1 bütün tavuk
8 su bardagi su, yeterince tuz
1 su bardagi ceviz ici
1 tatli kasigi cörek otu
1 tatli kasigi kisnis
3-4 dis sarmisak
2 aci yesil biber
2 yemek kasigi pirinc
4 yemek kasigi misir unu
3 yemek kasigi nar eksisi
YAPILISI:
8 bardak tuzlu suyun icinde tavugu pisinceye kadar hasliyoruz ve haslanmis tavugu ayri bir kaba sogumasi icin aliyoruz.
Tencerede kalan tavuk suyuna 2 yemek kasigi pirinci, blendirda cektigimiz cevizi, cörek otunu, kisnisi, sarmisak ve aci yesil biberi ekliyoruz ve pirincler pisene kadar kaynatiyoruz.
Bu islemler bittikten sonra 4 yemek kasigi misir ununu biraz soguk su ve bir kepce tencereden aldigimiz yemegin suyunu kasik yardimi ile karistirarak daha sonra tencereye ilave ediyoruz. Dibine tutmamasi icin karistirarak bir tasim daha kaynatiyoruz.
En son nar eksisi ilave ediyoruz, Eger nar eksisi yoksa limon da kullanilabilir.(Eskiden erikten yapilan nardenk kullanilirdi)
Pisirdigimiz tavugu deri ve kemiklerini ayirarak, sadece etini en son tencereyi ocaktan alirken ilave ediyoruz.
Bu yemegi misir ekmegi ile yemenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun...
Aslinda bu yemege belki farkli yörelerde, farkli kültürlerde de rastlamamiz mümkün.
Simdi tam zamani, genelde bu mevsimde tadina varabiliriz. Yani soguk kis günlerinde...
Yapimina gecelim, cok kolay bir tarif.... Tavuk etiyle yapabildiginiz gibi kemikli etle de yapabilirsiniz. (kuzu, dana)
1 adet tavuk (1200gr yaklasik)
1 pirasanin yesil yapraklari
1 kücük bag maydanoz
2-3 aci sivri yesil biber
2-3 dis sarmisak, tuz
Yapilisi:
Tavugu istediginiz kücüklükte parcalara ayirip iyice yikiyoruz. Bir tencerenin icine üzerini iki parmak gececek kadar su koyuyoruz. Ocakta kaynamaya birakiyoruz.
Bir tarafta pirasa yapraklarini, maydanozu, biber ve sarmisagi bicakla ince ince kiyiyoruz. Hazirladigimiz bu malzemeyi ve tuzunu tencereye ilave ediyoruz. Ben hepsini ayni anda hizli pisen tencereye koydum. 10 dakika pisirdim. Kapak acildiktan sonra tabaklara paylastirdim ve balkona soguga biraktim donmasi icin.
Bu yemegin suyu muhallebi gibi peltelesmesi gerekiyor. Genelde kis yemegi olarak biliniyor.
Afiyet olsun...
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
4 Kommentare:
Sevgili Sonia,
böyle güzel bir tarifi bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler.Değişik bölgelere ait yemekleri tanımak bu etkinliğin en güzel yanlarından biri olsa gerek.Ellerinize sağlık.Ben de beklerim,sevgiler
Demek ilk yorum bana ait.Sevgili Sonia bu ne güzel bir tarif.Tadi Cerkez tavugunu mu andiriyor?Bayildim dogrusu.Kesinlikle yapmam denemem lazim.Sana acilan bahce sezonunda kolay gelsin.Selamlar
Eline saglik canim.ilginc ve guzel bir tarif...Selam ve sevgiler.....
Gurcu yahnisi cok ilgimi cekti Sonia'cigim, ellerine saglik. Mutlaka yapacagim, sevgilerle
Kommentar veröffentlichen